jueves, 7 de junio de 2012

LES ILLES MALGRATS. UN PRIVILEGI PER A UNS POCS.



Avui tot el grup de Ratapinyades s’han anat a Menorca per fer una excursió durant tot lo dia. Faran una etapa pel Camí Vell des Cavalls, camí que envolta tota l’illa i que data del segle XIV (encara que em llegit no hi ha dades suficients que demostrin la data exacta de quan es va construir)  per comunicar les torres de vigilància, els forts i els canons que hi havia al llarg de tota la costa menorquina i per facilitar el trasllat de tropa i artilleria en cas d’invasió. Partiran  des de Ciutadella i aniran fins a on arribaran. Ja ens o contaran.

S’han tingut que aixecar a les 5 de la matinada per estar a les 7 al Port d’Alcúdia i agafar el vaixell cap a Ciutadella.  La crònica de l’excursió la farà el nostre company “Embat” i amb les fotografies d’en “Trigo” i Miguel Barceló, a bon segur que resultarà un "post" ben interessant per aquest blog.

I com aquest Ratapinyada no puja a un vaixell ni si el matessin, s’ha quedat tot sol. Però com la enveja li rabejava, ha decidit anar a veure altre illa: L’illa des Malgrat, a devora ca seva (qui no se consola es per que no vol) i aprofitar per fer un petit reportatge d’aquest lloc privilegiat per un poquets,
com es el voltant de les Illes Malgrats, a Santa Ponça, a la part més Oest de l’illa, allà a on es posa el Sol cada dia en forma de postal, allà a on niden centenars de gavines i viuen al fons marins especies de peixos que ara estan protegits, allà  a on en les profunditats hi ha unes praderes enormes de posidònia oceànica, també protegides.
Tot això, resulta ser un paradís pel mon submarí i també pels humans encara que, la majoria, el ciutadans de “a peu”, per poder gaudir d’aquest lloc idíl·lic o hem de fer des de l’amfiteatre. En aquest indret verge i protegit, l’actual Conseller de Turisme, antic batle de Calvià, vol enfonsar la Fragata “Baleares” a 400 metres de la zona. Vol que sigui la ferralla d’aquesta enorme nau històrica,  un “arrecife artificial” per protegir la zona que ja està protegida...
Em dit que els humans podem gaudir d’aquest lloc des de l’amfiteatre, per que a la Caleta de Ses Pedreretes a on hi ha una platgeta verge, no es pot davallar. Fa més de 25 anys que una al·lota va tenir la mala sort de morir per la relliscada de una roca i des de allà ansa, l’Ajuntament de Calvià va tancar la escala d’accés públic que permetia davallar fins  la vorera de la mar, en lloc de arreglar-la i condicionar-la.

.
Per tant, fa més de 25 anys que la gent no més pot gaudir d’aquesta zona des de el Mirador des Canó o des de el Mirador a on està encara l’escala per davallar, que romandre tancada i abandonada amb l’estranyesa  de tota la gent. 

Deu ser la única Cala a Mallorca amb accés privat, que no mes poden accedir els propietaris de la urbanització que dona a la mateixa Cala i naturalment les barques. La resta no pot accedir i s’ha de conformar mirant des de els “miradors” que per això estan (deuen dir els responsables de la tancada). El capfico en la Caleta ho tenen en exclusiva els propietaris dels apartaments.

Però Ratapinyada que som,  hem davallat!. Fent equilibris i amb molta cura però  ja ho crec que hem davallat per l’antiga escala. Volíem fer unes fotos i filmar “in situ” des de la vorera del mar tot aquell indret i lo primer que ens ha cridat l’atenció quan hem estat a la vorera de la mar es que els jardinets de les vivendes mes baixes  de la urbanització, donen quasi d’amunt  el  mar... Ens fa pensar si la tancada del accés públic no té altres motius que la desgràcia que va passar ja fa més de 25 anys.

Això, cada vegada que pensem, ens fa més fàstic... Ara comença’m a entendre per que pot esser que romandre tancat fa tants d’anys l’accés públic.

Les Malgrats situades en Santa Ponça, entre  Sa Punta de Na Foradada de Ses Àguiles  i el Cap Negret,  al front de sa Cala Ses Pedretes, estàn formades per s’illot dels Conills, de mitx quilòmetre de llargària i 28 metres d’altitud, i l’illa Es Malgrat, de 2 quilòmetres de longitud amb zones de fins a 60 metres d’altaria. Al cim té zones horitzontals i a la part de Ponent hi ha una endinsada que es diu s’olla. Aquestes illes varen ser declarades reserva ecològica l’any 2004 per l’Ajuntament de Calvià i la part emergida com àrea especial de protecció de les aus.


El mirador de les Malgrats conegut com “Es canó”, es troba situat d’amunt una antiga torre de defensa circular que va ser construïda a finals del segle XVI. Es diu popularment  “des canó”, per que encara se conserva un antic canó de ferro. Des de aquest mirador es pot gaudir de les postes de Sol mes espectaculars de l’Illa.


L’àrea marina dels voltants de les illes Malgrats, tenen un alt valor ecològic i pesquer per la diversitat de hàbitats de comunitats bentòniques i de peixos que poden trobar.
Les praderes de la Posidònia oceànica ocupen grans dimensions i els fons rocós es l’hàbitat de peixos sedentaris d’especial grandària com l’anfós o la corbina, per posar uns exemples.
Una de les majors colònies de Balears de la gavina “patiamarilla”, fa el nius en les illes Malgrats, al igual que el Cormorà “Moñudo”, la “Pardela balear” i la “Pardela cenicienta”.  El falcó pelegrí es veu també a vegades per la zona.

Les aigües de les illes Malgrats, amb una extensió de 100 hectàrees, constitueixen un autèntic paradís pels amants del busseig, activitat que está permesa no més si se demana el corresponen permís amb escafandre autònoma o immersions en apnea lliure, sense poder-hi pescar.
Tota activitat nàutica esportiva en aquestes aigües estan prohibides si no s’obté el corresponent permís. 

Això es “La Habana” deuen dir els propietaris dels apartaments que  tenen el “uso y disfrute” privat de tota la Caleta no més per ells.

Que no es guapo això!.

Fins la propera, si som viu, per que ja m’ha pujat la sang al cap!.

Mirador a on havia l'escala d'accés públic
L'escala
Antigament la gent podia baixar a nedar en aquest lloc
Ja hem arribat
Les illes just davant
Part de l'esquerra amb devallades exclusives dels xalets
Dos propietaris dels apartaments nedant a la "seva" cala
L'aigua es cristalina
Hem de tornar a pujar per aquest lloc
L'illa dels Conills a la dreta
Lletrero informatiu de la reserva marina
L'illa Es Malgrat des de el Cap Negre
Panoràmica des de el Cap Negre
No sabiem que tenim un altra "Foradada"
Aquest desgavell es lo que els nostres polítics varen permetre fer. Quina llàstima. Pobre Roqueta.

                                    

1 comentario: