jueves, 15 de agosto de 2013

La Serra cremada.


De les 2.335 hectàrees cremades a Andratx, el 55% corresponen a la Serra de Tramuntana.

El 13 d’agost últim, 18 dies després que es declarés el foc a Sa Coma d’Andratx, l’Ibanat ha declarat l’incendi completament extingit.
Noltros hem volgut anar a donar un cop d’ull per aquell indret per comprovar les imatges tant preocupants que durant tant de dies ens han mostrat els serveis informatius, i la veritat es que la realitat les supera.

El nostre company “Trigo” s’ha encarregat de treure les fotografies que viem i de filmar una part de la zona.


El paisatge es desolador i anant per la carretera amb el fort olor a cremat que fa, te fa pensar l’infern que s’ha viscut en aquest paratge privilegiat de la nostra illa.

80 anys diuen els experts tardarà en tornar a estar aquest indret com estava abans del incendi, un indret que era l’admiració del mon sencer i que noltros hem tingut la sort de poder gaudir en les nostres excursions fins el passat 18 de juliol, quan un bossot va tirar uns calius de una barbacoa a uns matolls secs.


Pot ser que els nostres nets puguin tornar a gaudir d’aquell paisatge meravellós, però els nostres fills ja no ho podran fer. 80 anys son molts d’anys.

El foc ha deixat completament calcinades 2.140,20 hectàrees  al municipi d’Andratx, 187,30 a Estellencs i 7,50 a Calvià.

Encara diuen hi ha agut sort perque dins el perímetre del incendi, hi ha zones que no han estat afectades. 



Se calcula que s’han cremat 2.208 hectàrees de les quals vegetació forestal (matolls) han estat 1.363;  pinar i altres arbres 805 hectàrees, vegetació de penya-segats 40 hectàrees i 126 hectàrees de vegetació agrícola. Un verdader desastre ecològic.

El 86% de la superfície calcinada pertanyen a finques de propietat privada i el 55% del total afectat (1.282 ha) al paratge natural de la Serra de Tramuntana.

Cerca de un milenar de persones entre membres de l’Ibanat, Bombers de Mallorca, de Palma, del Ministeri d’Agricultura i de la Unitat Militar de Emergències, han participat activament en l’operatiu de extinció que va arribar a tenir 30 medis aeris. L’esforç que ha fet aquesta gent es digne de lloança.

Però tots el mallorquins sabem que l’Ibanat a sofert retallades importants pels nostres polítics que, com ja ens tenen acostumats,  s’han encarregat de desmentir.


Els que fem excursions per la Serra us podem assegurar que hi ha per tot l’indret de Mallorca torres de vigilància contra incendis completament abandonades.  



Ja no ens deixem enganar, ja està be de mentides!. Si hagués hagut una mica de voluntat política per conservar el nostre Patrimoni natural -que està declarat Patrimoni de la humanitat- això se podria haver-hi evitat amb una actuació ràpida i eficaç dels serveis de protecció. 



No els interessava, es veu, als nostres polítics gastar doblers públics en aquesta tasca.


Ara aquesta irresponsabilitat la tindrem que pagar tots i no més en dobles. Que se’n vagin a mollar tortugues a Cabrera, però que no tornin!. Ja no se pot fer més malament.

Cal dir que s’ha constituït una Comissió “Tots per la Serra” que canalitzarà totes les iniciatives publiques i privades que es puguin desenvolupar encaminades a recuperar la zona. Ens apuntem.

Qualsevol cosa que puguem fer, noltros ho farem, al menys perque els nostres nets puguin tornar a estar orgullosos de tenir en la nostra terra un indret únic que ha estat l’admiració de tot el món.
Estem farts de bossots que no saben apreciar lo que tenim els mallorquins i ens volen comandar fent cas a gent forastera que no té res a veure amb aquesta terra, amb aquest poble, amb la nostra cultura, amb la nostra identitat.  La “Isla de Palma” va dir en Rajoy fa uns dies quan va visitar al Rei a Marivent.

Farts, farts, farts!.



No hay comentarios:

Publicar un comentario