lunes, 6 de abril de 2015

CURIOSITATS DE PALMA. ELS RELLOTGES DE SOL.




(Embat). Després d’un temps de meteorologia adversa, vent, pluja i fred, a la fi, sorpressivament com és habitual, arriba l’equinocci del renaixement, és el temps de rebrotar les plantes, la floració, el pol·len, les al·lèrgies, l’increment de les temperatures i els aparellaments, “la primavera la sang altera”.

Moltes celebracions coincideixen amb l'arribada de la primavera. La deessa romana Flora la simbolitzava. Per a l'art, és l'estació de l'amor i de l'alegria després de la reclusió de l'hivern. Està associada a la vitalitat, a la joventut, la bellesa i el color verd.
 
Pati de la Misericòrdia
Hem volgut començar la primavera fent una passejada per Ciutat. El motiu principal del dia és descobrir alguns dels moltíssims rellotges de sol de Ciutat i l’excusa és reunir-nos a dinar convidats per un company del grup.


El dia ens acompanya, llueix un sol primaveral i la temperatura és la ideal per caminar per Palma. Ens trobam a l’esplanada de S. Domingo de la Calzada, just al peu del primer rellotge de la nostra ruta, de factura moderna, un dels molts que adornen tot el passeig marítim gairebé des de Porto Pi fins al moll comercial.


Ens anem familiaritzant amb les seves estructures i aprenem un nou vocabulari, gnòmon, analemes i semianalemes, declinacions... 


També sabem que els rellotges de sol indiquen el “Temps Vertader” i així ens ho fan saber esculpit a les seves pedres tot indicant-nos la correcció per passar al “Temps Mitjà” (l’oficial que ens marquen les autoritats) molts d’ells porten línies i signes zodiacals.


Ens sorprenen les seves formes, piramidals, cilíndrics, plans, ovalats, semicirculars, també poden tenir emblemes i logos així com el nom de l’autor i de l’escultor.


Seguim l’itinerari previst pel passeig de Sagrera, moll de Sant Pere i parc de la Mar tot seguint els rellotges moderns, ara ens toca pujar cap a la Seu, Palau Episcopal i dalt Murada per començar a veure els antics.


Molts d’ells indiquen la data, noms il·lustres i escuts heràldics, una de les coses més interessants en els antics són les sentències o llegendes inscrites, habitualment en llatí i algunes en català, vegeu-ne alguns exemples:


A can Gordiola, dalt Murada “Sine Sole Sineo” = Sense Sol callo.


Al carrer de la Portella “Ultima Multis” = L’última per a molts.


A la plaça de Sta. Eulàlia “Cada hora fer, sa darrera mata”.

 
Així hem anat passejant pels carrers de Canamunt i baixat pels de Canavall tot seguint els rellotges de sol acabant l’itinerari prop de la plaça de la Porta Pintada.


No hem vist tots els que hi ha a Ciutat ni prop ferí, però hem descobert un món desconegut i compartit un matí esplèndid.


Hem caminat prou, devers set quilòmetres segons els mesuradors i ara ens queda compartir el dinar que ens té preparat el company.


Pels que vulguin profunditzar un poquet més sobre els rellotges de Sol de Ciutat, aconsellem visitar les pàgines que ressenyem.


Salut i molts d,anys!.






No hay comentarios:

Publicar un comentario